Skip navigation

ASi-5

ASi-5: INNOVATIE NAAR AUTOMATISERING


Automatisering wordt steeds sneller, complexer, digitaler. En ASi-5, het gestandaardiseerde systeem voor het lagere veldniveau, maakt automatisering eenvoudig, veilig, snel en efficiënt.

Daarom is ASi-5 de toekomstgerichte innovatie voor uw automatisering.

Industrie 4.0 en het internet der dingen blijven de digitalisering bevorderen. Het is van cruciaal belang dat het perfecte automatiseringscommunicatiesysteem de huidige en toekomstige vereisten overtreft en de meest kosteneffectieve oplossing creëert.

Daarom is Sitomatic de uitdaging aangegaan en aan de slag gegaan met de krachtige standaard van AS-Interface en heeft het de verbeteringen van ASi-5 opgepakt, die perfect aan deze eisen voldoet door actuatoren en sensoren te koppelen aan het overkoepelende besturingssysteem en de cloud.

ASi-5 maakt gebruik van een enkele kabel om een netwerk tot stand te brengen met behulp van een eenvoudige en flexibele installatietechniek. De enkele kabel met twee geleiders verzendt tegelijkertijd gegevens en energie.

Leid uw communicatie naar het digitale tijdperk – en breng uw automatiseringssysteem daar waar het hoort: op het niveau van ideale rentabiliteit.

Waarom ASi-5?

De belangrijkste reden voor de doorontwikkeling van ASi-3 naar ASi-5 is de vraag om meer data te kunnen versturen. Met ASi-5 kunnen nu grotere hoeveelheden gegevens met een hogere snelheid worden overgedragen.
Intelligente sensoren en actuatoren zijn verantwoordelijk voor een toenemend aantal regelfuncties in systemen.

ASi-5 is de evolutie van de beproefde AS-Interface-standaard. ASi-5 biedt alle voordelen die ASi3 al heeft, met als toevoeging een hoge datasnelheid.

ASi-5 biedt een verwerkingsgegevensgrootte van 16 bits tot 32 bytes per eenheid en korte cyclustijden - tot 384 digitale ingangen en 384 digitale uitgangen in slechts 1,27 ms - waardoor het mogelijk wordt om steeds meer gegevens te transporteren, waar het waardevolle informatie kan opleveren informatie.

De aansluittechniek van ASi-5, zoals connectoren en draden, blijft hetzelfde als bij ASi-3, alleen het aantal aan te sluiten units is verhoogd van maximaal 62 naar 96 units per master. Bovendien profiteert de gebruiker van verbeterde diagnostiek.

ASi-5 heeft nog steeds het eenvoudige bedradingsschema met slechts één kabel voor zowel stroom als data, de mogelijkheid om units op elke gewenste locatie aan te sluiten en de hoge flexibiliteit door gebruik te maken van applicatiespecifieke componenten.

Wat is IO-Link?
IO-Link is wereldwijd de eerste gestandaardiseerde IO-technologie (IEC 61131-9) voor de communicatie met sensoren en ook met actuatoren. De krachtige point-to-point-communicatie is gebaseerd op de reeds lang gevestigde 3-draads sensor- en actuatorverbinding zonder extra eisen aan het kabelmateriaal. IO-Link is dus geen veldbus, maar de doorontwikkeling van de bestaande, beproefde aansluittechniek voor sensoren en actuatoren.
De systeemarchitectuur zou er als volgt uit kunnen zien:

io-link

Zoals hierboven vermeld, is IO-link geen veldbus zoals ASi. Het is een 3-draads serieel communicatiesysteem. De communicatie wordt gerealiseerd met standaard M12, M8 en M5 connectoren (4- en/of 5-polige aansluiting).
Hieronder staan enkele technische eigenschappen van het systeem:

  • Drie communicatiesnelheden: 4,8 kBaud, 38,4 kBaud en 230,4 kBaud;
  • Standaard M12-, M8- en M5-connectoren (4- of 5-pins);
  • Maximale kabellengte tussen master en apparaat: 20m;
  • IODD-bestand vereist voor apparaatbesturing (IO-link Device Description);
  • Actuele waarden en instellingen kunnen worden geup- en gedownload van en naar het apparaat;
  • Minder bedrading in vergelijking met directe IO-communicatie;
  • Meer informatie kan worden gecommuniceerd tussen Master en Device;
  • Meer controle- en instellingsopties voor het apparaat in vergelijking met directe IO.

ASi-5 versus IO-Link:

AS-Interface en IO-Link zijn geen concurrenten, maar werken uitstekend samen en combineren de voordelen van hun technologieën. En in het tijdperk van Industrie 4.0 is dit nog belangrijker geworden.

De slimme fabrieken van morgen stellen sensoren en actuatoren voor nieuwe uitdagingen. Ook in moderne productiefaciliteiten zullen steeds meer intelligente sensoren en besturingen worden toegepast.

Er kunnen bijvoorbeeld drempelwaarden in een apparaat worden opgeslagen en bij overschrijding van deze limieten kan overeenkomstige informatie worden verzonden. Zelfs veranderingen aan de functies van de sensor zijn mogelijk.

Een belangrijk element in deze context: IO-Link is geen bussysteem, hoewel masters ook een gemeenschappelijk onderdeel zijn waarop meerdere apparaten kunnen worden aangesloten. Maar is het een point-to-point-verbinding die wordt gebruikt in een automatiseringsomgeving, meestal onder het I/O-niveau om veldapparaten individueel aan te sluiten?

Voor het bekabelingssysteem van ASi kan IO-Link eerder fungeren als een ideale feeder, in welk geval de twee systemen perfect samenwerken. Dit heeft ook te maken met het feit dat zelfs in de modernste machines niet alle onderdelen intelligent hoeven te zijn. Digitale I/O-data is daarom voor de meeste sensoren voldoende: een slimme naderingsschakelaar zou bijvoorbeeld op veel posities hoogstwaarschijnlijk overgekwalificeerd zijn.

Een groot voordeel van de koppeling met AS-Interface is dat alle data verzameld kunnen worden – of het nu afkomstig is van intelligente sensoren of van hun minder slimme tegenhangers.
Dit betekent dat de gebruiker geen tijd hoeft te verspillen met nadenken of hij ooit op een of andere locatie wil upgraden naar een intelligente sensor.

En over de hele linie profiteert het van de voordelen van AS-interface: van de typische eenvoudige ASi-installatie met slechts één kabel voor data en stroom, tot de vrij te kiezen topologie en lage bedradingsspanning van het communicatiesysteem, wat betekent dat alle ingangen en outputs zijn precies daar beschikbaar waar ze nodig zijn.

Naast standaard sensoren/actuatoren en veiligheidscomponenten kunnen ook IO-Link-apparaten eenvoudig in een ASi-netwerk worden geïntegreerd.

Neem contact met ons op en we gaan graag een nieuwe uitdaging aan.

Gedetailleerde informatie is op aanvraag verkrijgbaar.

Bel ons: 0594-516670 of vul het contactformulier in.